donderdag 5 augustus 2010

Zoeken is niet meer alleen zoeken: de definitie van Enterprise Search

Een zeer goed artikel op de site van AIIM getiteld: "What is Enterprise Search".

Search is not just search anymore, and the analyst company Gartner has in recent years been using the term "Information access technology" to include and expand on what they previously called "enterprise search technology". They use the term information access to include a collection of technologies to help you find information, such as;

* enterprise search;
* content classification, categorization and clustering;
* fact and entity extraction;
* taxonomy creation and management;
* information presentation (for example visualization).

This is a useful expansion of the problem set, but we should keep in mind that many of the tools around extraction, classification, and categorization remain supplementary to the essential professional task of organizing information.

Ze hebben een "Information Organization & Access (IOA) Certificate program" opgezet om recht te kunnen doen aan de vele facetten die met zoeken te maken hebben.

In onderstaande afbeelding is de samenhang tussen de verschillende subsystemen die met search te maken hebben, geillustreerd:

Het goed is dat ze het probleem van zoeken en vinden dus niet alleen neerleggen bij zoektechnologie, maar ook het beheer en de kwaliteit van de informatie in de keten betrekken.

In "zoekprojecten" is één de eerste zaken die wij doen, het uitvoeren van een data-analyse waarbij we (naast een hadmatige analyse) de ruwe content indexeren. De uitkomsten van zoekvragen op die ruwe content leveren zeer waardevolle inzichten op de kwaliteit van de data. Kwaliteit van de content is een essentiele factor bij het toegankelijk maken van informatie.

Geen opmerkingen: